Грижа за часовника

Изборът и закупуването на един часовник не са лесна задача, но и дори вече да сме готови с това, нещата не приключват дотук. Необходимо е да се полагат  и грижи за часовника, за да може да се удължи неговият живот и периода му на използване, като това се свежда най-вече до правилно съхранение и поддръжка.

Ето защо за да може по-дълго време да се радвате на Вашия часовник, има някои важни правила, които трябва да спазвате:
1. Поради факта, че ръчният часовник доста често е изложен на влиянието на преки атмосферни условия, трябва да внимавате с високите и ниските температури, като първите  биха изтощили за доста кратко време батерията на часовника Ви, докато ниските от своя страна могат да нарушат правилната работа на часовниковия механизъм. Ако все пак в даден момент решите да оставите Вашия часовник у дома, би било добре  да го съхранявате увит в мека кърпичка или в кутията, в която е бил доставен.

2. Важно за здравето на Вашия часовник е след дългия работен ден да отделите пет минути за него, а именно да избършете от него потта, мръсотията и праха. Дори малка част прах да проникне в него, това би влошило неговата функционалност. При кварцовите часовници поддръжката им е доста по-елементарна от тази при механичните часовници поради наличието на по-малко движещи се елементи в него. Живота на батериите им зависи, както от вида и наличните функции на часовника, така и от самите параметри на часовника. Обикновените батерии имат сравнително малък живот – от 6 месеца до 1 година, докато алкалните издържат и до 3 години в зависимост от използваните функции на часовника. След тези срокове батериите трябва незабавно да се сменят, понеже старите батерии могат да Ви създадат неприятности.

3. Първото нещо, което трябва да се съобрази при носенето на часовник с кожена каишка, е, че при допира й с вода тя може да се напука и потъмнее. Другият голям враг на кожените каишки са парфюмите и кремовете за ръце. Препоръчително е да използвате крем за ръце или парфюм на китката си известно време, преди да сложите часовник на ръката си.

4. Много е важно да знаете точно каква е степента на водоустойчивост на часовника ви, така ще можете по-адекватно да го пазите и съхранявате. Ако часовникът Ви не е водоустойчив, много е важно веднага да го подсушите, поне външно. Също така, ако ви се налага да работите около вода и мислите, че можете да намокрите себе си или вашия часовник, по – добре го свалете, така ще си спестите ненужни главоболия. При миене на ръцете си, не забравяйте да пазите часовника от намокряне или да го свалите от ръката си при необходимост. Ако часовникът е водоустойчив, за поддръжката му е добре да го избършете добре, за да премахнете хлора, който може да е оставен по часовника след плуване в басейн. Когато плувате в солена вода в море, също е необходимо почистване на часовника, особено ако е с метална верижка. Почистването се изразява в потапянето за известно време на часовника в чаша със сладка вода, както и почистване на прешлените на верижката и корпуса с мека четка и сапунена вода от наслоили се от морската вода пясък, водорасли и други.

5. Не оставяйте за дълъг период от време Вашия часовник си в близост до електрически устройства, около които има образувани магнитни полета, като например телевизори, хладилници високоговорители, и т.н., това може да доведе до увреждане на механизма на часовника Ви.