Титанът в часовникарството

Елементът с името, което е дадено в чест на боговете на гръцката митология и доскоро е била използван  изключително и само за военни цели, разширява своя диапазон за използване и в други области.

За направата на  дамски или мъжки ръчни часовници се използва най-често стомана. Използването на титан създава нова ера – на „космическия метал“. Часовници от титан не са масово производство. Те са по-редки и от платината, но сега са по-близо до нас от всякога. Какво е това, което ни кара да го използваме и каква е ползата от титана за съвременната часовникарска индустрия?

Титана е метален елемент, придобит от земната повърхност, изглежда като прах със сребристо сив или тъмносив цвят. Тези елемент се намират в почти всички вулканични скали и утайки от пясък. Титанът има много функции, които го правят ценен елемент за промишлеността. Твърдостта  му е 30% по-висока от тази на стоманата и е почти 50% по-лек от нея. Той е устойчива на корозия. Когато е изложен на въздух образува силен оксиден филм, който го предпазва от различни вещества, които  предизвикват корозия върху металите. Той е с висока устойчивост на корозия, дори и в солена  морска вода.

В научни доклади от  1791 година е споменат титанът от британския учен Уилям Грегор. Грегор открива в пясък „червено-кафяв прах“, но не може да разпознае какъв е този елемент. Дали това не е нов метал? Свойствата му не съответствали със свойствата на никой известен до тогава  елемент. Четири години по-късно, австрийският химик Мартин Хайнрих Клапрот потвърждава, че наистина британския учен е открил нов елемент. От друга страна, развитието на титанови сплави за промишлена употреба е сравнително нова- Вилхелм Крол е бащата  на производството на титан. Разработеният през 30-те години производствен процес се подобрява през  40-те години. През 50-те години предимствата, които има титана го внедрява в космическата промишленост при изграждане на космически кораби.

Титанът не е рядко срещан. Това е деветият най-разпространен елемент в земната кора. Има резерви от него  най-малко за 10000 години. Титанът се намира и в метеорити, и в лунни скали. Добивът на титан е относително бавен и скъп процес, което значително увеличава цената му. Ето защо в продължение на много години е бил използван главно за военни и космически програми.

Мартин Хайнрих Клапрот, австрийският физик, който потвърждава  откритието на метала, му дава името Титан от „Титаните“ в гръцката митология – първото поколение богове, деца на Уран и Гея. Те са с голям размер и сила, както е и самата дума „Титаник“. Името е било напълно подходящо  за много мощният елемент който извличат от земните недрата.

Необичайните  характеристики на титан го прави особено благоприятен за производството на часовници. Компанията Citizen Watch Co. е най-големият производител на титанови часовници и тези часовници са предпочитани от повечето професионални спортисти и водолази. Компанията разкрива някои от най-големите предимства:

– Титановите  часовници са доста удобни, тъй като са изненадващо леки. При носене се усеща осезаемо разликата от моделите, изготвени от стомана.

– Титанът е хипо-алергенен и не съдържа никел. Часовника от титан  може да се носи удобно, дори когато  кожата се изпотява.

– Часовниците от титан са по-трайни.

– Устойчивост на корозия на титана го прави особено подходящ за производство на часовници за водолази. Той е екологично чист и може да бъде рециклиран.

Титанът има два недостатъка. Единият от тях е,  че е по-скъп от стоманата, а другият е че може да се получат петна и да се надраска много лесно. Компанията Citizen е намерила решение, използвайки патентован материал, който е много по-устойчив от обикновения титан.

Непрекъснатият стремеж към по-добра ефективност, включващ работа с високи температурни разлики, скорости и налягания, и необходимостта в някои приложения за надеждност на съоръженията, е стимул за нарастващата употреба на титана в много сфери на индустрията и използването му в бъдеще.

Share this post