Цените на часовниците

Добрите мъжки и дамски часовници са привлекателни сами по себе си за купувача,  въпреки че всеки клиент има свои собствени предпочитания. Ето няколко други фактора, които определят цената на всеки часовник.

Първият от тях е механизмът, поради факта че дори и при по-евтините ръчни часовници механизмът функционира, като една усъвършенствана операционна система. Ниската цена на най-долния клас часовници идва от по-слабото качество на функционалните  части на механизма. При по-високия ценови клас часовници, независимо дали са функционални или не, всички части на механизма са изработени с висококачествени материали, а при най-скъпите часовници механизма е изработен от ръчно изработени и полирани части, които се тестват всяка по отделно, преди да бъдат сглобени.

Друг фактор по отношение на ценообразуването са видовете материали, които се използват за направата на часовника. Те са най-различни, могат да бъдат от пластмаса, неръждаема стомана или благородни метали. Пластмасата е един от материалите за направа на часовници, който доста често се използва например в производството на спортни мъжки часовници. Неръждаемата стомана от своя страна е най-използвания материал при направата на часовници, тъй като съчетава в себе си здравина, издръжливост и сравнително добра цена. Благородните метали (най-често злато, сребро и платина) се използват при нанасянето на така нареченото „покритие” на часовника. При използването на златно покритие, стойността на часовника се определя спрямо каратите на златната сплав и дебелината на златния слой, който се измерва в микрони – най-тънкия слой е около 2 микрона, а най-дебелият може да достигне и до 30 микрона.

Следващият фактор, който играе роля при образуването на цената на часовника е предпазното му стъкло. По-евтините модели са представени с предпазен екран от плексиглас (безцветна изкуствена смола, която се използва за заместител на стъклото). При часовниците от средния ценови клас предпазния екран е изработен от минерално стъкло, което е по-устойчиво на надраскване и е с по-висока себестойност. При най-високия ценови клас се използва синтетичен сапфирен кристал, който е изключително издръжлив, притежава изключителен блясък и е практически невъзможно да бъде надраскан.

Последният важен елемент, който играе ключова роля при определяне на цената на един часовник, е материалът от който е изработена верижката или каишката му. Верижките обикновено се изработват от антиалергична стоманена сплав, от титан или от благороден метал.
Каишките могат да бъдат от различни видове кожа, от пластмаса или от силикон. Цената им може да варира от 10 до 100 евро, в зависимост от качеството на материала, от който е изработена.

Знаейки какви са факторите, играещи роля при ценообразуването на един часовник, можем сами да преценим какъв вид часовник искаме да притежаваме и каква да бъде неговата цена. Голямата конкуренция в този промишлен сектор създава предпоставки за постоянното подобряване на дизайна и качеството на материалите, от които са изработени часовниците с цел спечелване на симпатиите и вниманието на крайния потребител и отговор на техните нужди и очаквания, но в крайна сметка последната дума винаги има Клиентът.

Share this post